Laat geen water verloren gaan
Water wordt wel eens het nieuwe goud genoemd. Zeker in een sterk verhard Vlaanderen is een goede waterhuishouding een uitdaging. Om te vermijden dat proper water een schaars goed wordt én dat we bij elke hevige regenval rampenplannen moeten afkondigen moet een lokaal bestuur gedurfde keuzes maken.
-
Ken geen vergunningen toe aan bouwprojecten in overstromingsgevoelige gebieden
Zorg dat stedenbouwkundige verordeningen en vergunningen volledig in lijn liggen met de doelstellingen voor klimaatadaptatie. In dit geval: meer waterbuffering mogelijk maken en overstromingsrisico’s beperken. Met een gedegen watertoets voorkom je dat er nog gebouwd wordt in overstromingsgevoelige gebieden en dat projecten een goed beheer van grondwater en oppervlaktewater in het gedrang brengen.
-
Laat geen grondwater verloren gaan bij bouwprojecten
Laat het wegpompen van bemalingswater naar de riolering enkel toe als de bouwheer heeft aangetoond dat er geen alternatief is. Voorzie zelf zoveel mogelijk een alternatief door bv. tankwagens ter beschikking te stellen die het opgepompte grondwater in een waterbufferzone kunnen lozen.
-
Verlaag de parkeernorm bij woonprojecten om meer ontharding mogelijk te maken
Koppel dit aan een aanbod deelwagens met voorbehouden parkeerplaatsen en laadpalen zodat er meer mogelijkheden voor volledige ontharding en vergroening ontstaan die ook de biodiversiteit ten goede komt. Tussenoplossingen zoals parkeervakken met waterdoorlatende grasdallen worden best tot een minimum beperkt.
-
Zet in op collectief hergebruik van regenwater in dichtbebouwde zones
Vlaanderen is zeer kwetsbaar voor waterschaarste. Dat houdt een financieel risico voor burgers, bedrijven en overheden in. De waterfactuur zal sterk stijgen als er niet rationeler met water wordt omgesprongen. Dit kan leiden tot waterarmoede: geen toegang tot voldoende kwalitatief water om aan basisbehoeften te voldoen of een te groot gedeelte van je beschikbaar inkomen aan de waterfactuur moeten besteden. Koppel daarom als gemeente uw ruimtelijke visie aan een doordacht hemelwater- en droogteplan (verplicht voor gemeenten vanaf 2024). Zet hierbij in op collectief hergebruik van hemelwater in dichtbebouwde zones door het op te vangen via publieke daken in regenwatertanks en regenwaterputten met voldoende filtering. Met gefilterd regenwater kunnen burgers en gemeentelijke diensten gebouwen of wagens poetsen of planten bewateren. Landbouwers kunnen het gebruiken om hun gewassen water te geven in droge periodes.
-
Laat regenwater infiltreren in de bodem daar waar het kan
Daar waar meer open ruimte nabij is kan je hemelwater laten infiltreren in de bodem zodat de grondwaterreserves tijdig worden aangevuld. Dit kan door wadi’s aan te leggen in publieke parken en andere groenzones en regenwaterafvoer, waar het kan, af te koppelen van de riolering en af te leiden naar waterbufferingsgebied. Zowel hergebruik als infiltratie verminderen de kans op ondergelopen straten, kelders en huizen omdat de riolering minder water moet slikken bij hevige regenval. Het doet ook de kosten voor waterzuivering dalen. Met Operatie Perforatie hebben Aquafin en Infopunt Publieke Ruimte tips opgelijst en omgezet naar een stappenplan voor lokale besturen, ondernemingen en burgers. Er komt ook een onthardingsscan aan vanuit het Departement Omgeving die op basis van een GIS-analyse kansen voor ontharding detecteert in een gemeente.
-
Zorg voor een betere waterkwaliteit en meer gratis publieke zwemzones
Werk met de bevoegde instanties en burgers samen om de kwaliteit van de waterlopen in je gemeente te monitoren en te verbeteren. Door slim om te gaan met regenwater zal er bijvoorbeeld bij hevige regen minder overtollig vervuild water via de overstortwerking van de riolering in waterlopen terecht komen.
​
Info en goede praktijken:
​
-
Wij(k)water opvangen, hergebruiken en infiltreren van hemelwater bij kerken:
​
Aansluitende voorstellen binnen dit thema: