top of page
Electric Car Charger

Neem drempels inzake elektrische mobiliteit weg

De elektrificatie van onze mobiliteit is in volle ontwikkeling. Elektrische fietsen zijn goed ingeburgerd en we zien stilaan meer elektrische wagens in het straatbeeld. Een positieve evolutie die hopelijk de CO²-uitstoot van ons mobiliteitssysteem kan terugdringen. Maar die elektrificatie werpt ook nieuwe vragen voor lokale besturen op, die, wat beweging.net betreft, een sociaal-rechtvaardig antwoord behoeven. 

 

  1. Voorzie in elke deelgemeente elektrische deelwagens en elektrische deelbakfietsen 

    We moeten niet alleen de omslag naar elektrische wagens maken, maar ook naar minder wagens. Voor wie een elektrische wagen te duur is en voor wie niet dagdagelijks een (tweede) wagen nodig heeft, kan een elektrische deelwagen een volwaardig alternatief zijn voor een eigen wagen. Alleen is het voor aanbieders van deelwagens vandaag weinig interessant om in buurten waar weinig vraag is een aanbod te voorzien. Er zijn vooral in landelijk gebied en sociale woonwijken nog drempels (verspreide bewoning, te weinig kennis, enkel digitale reservatiesystemen, te duur) waardoor deelmobiliteit niet van de grond komt. Nochtans kan het daar een interessante aanvulling zijn op het openbaar vervoersaanbod. Een lokaal bestuur kan stimulerend werken naar zowel aanbieders als burgers. Idealiter voorzie je een aanbod van deelwagens en deelbakfietsen aan een lokaal of een buurthoppinpunt waar ook andere mobiliteitsopties of lokale diensten aanwezig zijn. Koppel aan de opstart van een deelaanbod een kennismakingstraject voor de buurtbewoners dat voldoende tijd voorziet om het aanbod uit te testen. Maak afspraken met aanbieders rond sociale tarieven, voorfinanciering abonnementskosten en waarborgen en derdebetalersregelingen zodat ook mensen met een beperkt inkomen van het aanbod kunnen gebruik maken. Voorzie een opstartsubsidie voor aanbieders maar koppel dit aan voorwaarden rond toegankelijkheid voor kwetsbare gebruikers. Meer tips vind je in de inspiratiegids voor lokale besturen van beweging.net en Autodelen.net.
     

  2. Zorg voor transparante en betaalbare tarieven aan publieke laadpalen  

    Lokale besturen kunnen, naast de concessieopdracht van de Vlaamse overheid aan TotalEnergies en Engie, op eigen initiatief publieke laadpalen plaatsen. Het is daarbij belangrijk dat tarieven aan laadpalen duidelijk geafficheerd worden zodat burgers weten wat een laadbeurt kost. Voorzie een maximumtarief aan publieke laadpalen zodat elektrisch rijden niet te duur wordt voor wie niet thuis of op het werk kan laden. Voer een rotatietarief in voor elektrische wagens die volgeladen zijn en toch op een laadvak blijven staan. Schrijf in aanbestedingen in dat publieke laadpalen van 100 % groene stroom moeten worden voorzien.  
     

  3. Maak een (update van) een laadpalenplan 

    Zorg op basis van een behoefte- en ruimtelijke analyse voor een laadpalenplan of een update van een laadpalenplan en vermijd zoveel als mogelijk publieke laadpalen in straten, maar groepeer ze in laadeilanden op buurtparkings. Dit verlaagt de parkeerdruk in straten en creëert meer ruimte voor zachte mobiliteit (fietsers, voetgangers) en groene ontmoetingsplekken. Maak dit plan op in overleg met netbeheerder Fluvius zodat laadpalen kunnen ingepland worden op plaatsen waar het net dit aankan of Fluvius gerichte investeringen kan doen om het middenspannings- en laagspanningsnet te versterken voor geclusterd laden. 
     

  4. Geef inwoners een premie bij de aankoop van elektrische wagen als ze die delen met buurtbewoners via een erkend autodeelsysteem zoals Dégage. 
     

​

Info en goede praktijken: 

​

 

Aansluitende voorstellen binnen dit thema:

bottom of page