Versterk de lokale circulaire economie
Elk product dat we kopen heeft een ecologische voetafdruk. Er zijn grondstoffen en materialen nodig om ze te maken en de productie zorgt voor CO²-uitstoot. Met wetgeving kunnen we fabrikanten aanzetten tot meer ecologisch ontwerp en producenten en consumenten doen kiezen voor herstelbare producten. De federale Repair-score en de Europese wetgeving rond ecodesign zijn stappen vooruit wat dat betreft. Ook lokale besturen kunnen onze economie in een meer circulaire richting duwen door hun inwoners en bedrijven de mogelijkheden te geven om spullen en materialen te laten herstellen, delen en recycleren.
-
Richt permanente inzamel- en herstelpunten voor elektro op
Dit kan je doen in samenwerking met kringwinkels, recyclageparken, tweedehandswinkels, repair cafés en andere circulaire pioniers. Heel vaak worden elektronische toestellen bij een defect in een container in het recyclagepark gedumpt waardoor ze verder beschadigd worden en niet meer te herstellen zijn. Het ontbreekt aan bewustzijn bij de consument en aan mogelijkheden om het toestel ‘bewarend in te zamelen’ en te laten herstellen.
-
Ondersteun herstel- en deelinitiatieven van burgers en vrijwilligersverenigingen
Klusbib, Fietsbieb, Tournevie, … Er zijn verschillende projecten vanuit het middenveld en burgers die inzetten op herstel en hergebruik. Hen ondersteunen kan met een subsidie, maar ook door ruimtes voor opslag en herstellingen kosteloos of tegen een kleine vergoeding ter beschikking te stellen. Of door gereedschap en herstellers van gemeentelijke diensten in te schakelen. Een gemeente kan ook een vrijwilligersverzekering voorzien.
-
Maak opleidingen en vacatures voor professionele herstellers bekend
Via lokale jobbeurzen en campagnes kan je vacatures voor herstellers in de kijker zetten. Geef hierbij extra aandacht aan kortgeschoolde profielen. Stimuleer de samenwerking tussen de VDAB en lokale actoren in de circulaire en sociale economie.
-
Ondersteun samenwerkingsverbanden tussen de circulaire, de reguliere én de sociale economie.
Dat kan de vorm aannemen van een sociaal-circulaire hub waar partners uit de reguliere economie, sociale economie en een lokaal bestuur elkaar ontmoeten en projecten uitwerken.
-
Ga als gemeente bewust om met (kantoor)meubilair en ICT-hardware.
Geef het een tweede leven wanneer het niet langer gebruikt wordt door gemeentepersoneel en bezoekers. Dat kan door het aan een kringwinkel te schenken of, in het geval van computers en laptops, ter beschikking te stellen van initiatieven die werken rond digitale inclusie.
​
Info en goede praktijken:
​
​
Aansluitende voorstellen binnen dit thema: