Boost het openbaar vervoer
Kwaliteitsvol openbaar vervoer is onmisbaar om onze mobiliteit te verduurzamen en iedereen volop te laten participeren in de samenleving. Er is echter nog werk aan de winkel om tot een betrouwbaar en fijnmazig openbaar vervoersnetwerk te komen in Vlaanderen. Stads- en streekvervoer met bussen en trams is weliswaar in hoofdzaak een aangelegenheid van het Vlaams gewest, lokale besturen hebben ook een rol te spelen. Met het decreet basisbereikbaarheid zitten ze mee aan tafel in de vervoerregio’s om het regionaal aanbod uit te teken. Als wegbeheerder zijn ze verantwoordelijk voor haltes en Hoppinpunten aan gemeentewegen. Genoeg hefbomen om het openbaar vervoer mee een boost te geven!
-
Ga voor een maximale invulling van mobiliteitsknooppunten
Goed uitgebouwde mobiliteitsknooppunten zijn belangrijk om de combinatie van verschillende verplaatsingsmiddelen in de praktijk te brengen, van de bus tot de deelfiets. Zet in op toegankelijke Hoppinpunten waar niet alleen openbaar vervoer en deelmobiliteit samenkomen, maar ook andere diensten aangeboden worden (van afhaalpunt postpakketten tot satellietloket van gemeentelijke diensten). Gebruik hiervoor de ontwerpwijzer Hoppinpunten en betrek burgers en verenigingen bij het ontwerp.
-
Maak bus- en tramhaltes toegankelijk voor iedereen.
Nog al te vaak worden personen met een beperkte mobiliteit geconfronteerd met drempels op weg naar een perron, het gebrek aan een geleidelijn of het gebrek aan een verhoogd perron zodat ze vlot in de bus kunnen stappen. Op dit moment zijn slechts 15 % van alle Vlaamse bushaltes zelfstandig toegankelijk voor personen met een beperking. Als gemeente ben je verantwoordelijk voor de inrichting en dus ook toegankelijkheid van haltes die aan gemeentelijke wegen liggen. Geef prioriteit aan haltes gelegen aan maatschappelijke voorzieningen en haltes die vaak gebruikt worden door personen met een verminderde mobiliteit. Wees ambitieuzer dan het Vlaams Masterplan toegankelijkheid en ga voor 100 % toegankelijke haltes tegen 2030.
-
Werk vervoer op maat uit voor kwetsbare inwoners
Wijzigingen in het openbaar vervoersaanbod of circulatieplannen kunnen als gevolg hebben dat verplaatsingen van kwetsbare inwoners binnen de gemeente moeilijker worden. Onderzoek of er voor hen geen lokale oplossingen kunnen gevonden worden zoals een buurtbus of fietstaxi. Hiervoor kan samengewerkt worden met vrijwilligers of mensen met een grote afstand tot de reguliere arbeidsmarkt.
-
Investeer in overleg en participatie in de gemeente en vervoerregio
De voorbije legislatuur werd één van de grootste hervormingen van de voorbije decennia in het openbaar vervoer uitgevoerd. Als gemeente zit je mee aan tafel in de vervoerregio om het openbaar vervoersplan en mobiliteitsplan uit te tekenen en bij te sturen. Het is belangrijk dat de gemeente deze taak ter harte neemt, er man- en vrouwkracht voor voorziet en haar oor te luisteren legt bij burgers om hiaten in het aanbod te detecteren.
-
Verbeter de doorstroming voor bussen
Bussen zitten te vaak vast in het verkeer. Met vrije busbanen en een doordacht circulatieplan kunnen bussen vlotter door de gemeente rijden waardoor vertragingen vermeden worden.
Info en goede praktijken:
​
Kennisplatform toegankelijke haltes
​
​
Aansluitende voorstellen binnen dit thema: