top of page
Bicycle Shop

Geef stappers en trappers voorrang

Zo goed als iedereen doet verplaatsingen te voet en steeds meer mensen springen op de fiets. Dat toonde het laatste Vlaams Onderzoek Verplaatsingsgedrag aan. Toch moeten we vaststellen dat de wegeninfrastructuur nog op veel plaatsen afgestemd is op de auto waardoor die vaak als snelste en veiligste optie wordt gezien. Dat kan beter en we rekenen daarvoor ook op lokale besturen. 

 

  1. Voer een circulatieplan in

    Daarmee kan de gemeente doorgaand autoverkeer uit de centrumgebieden en woonwijken weren en omleiden via ringwegen. Dat creëert nieuwe (adem)ruimte voor zachte weggebruikers en bewoners. Zorg ervoor dat het plan gestoeld is op participatie van adviesraden en burgers en oog heeft voor sociale rechtvaardigheid zodat kwetsbare buurten de winsten ervaren en niet de lasten. 
     

  2. Verhoog de verkeersveiligheid met een zone 30 in de hele bebouwde kom 

    Voer een algemene zone 30 in kernen, woonwijken en activiteitenzones in (uitgezonderd wegen die geen verblijfsfunctie hebben en waar gescheiden verkeer en veilige interactie op kruispunten mogelijk is). Als je 30 km/u rijdt met de auto is de kans op een ongeval kleiner en als er toch een ongeval met een kwetsbare weggebruiker plaatsvindt heeft die veel meer overlevingskans. Bovendien zorgen lagere snelheden voor minder luchtvervuiling, geluidsoverlast en sluipverkeer. 
     

  3. Pas de 8 tot 80+-norm toe bij de inrichting van de publieke omgeving 

    Maak voetgangersinfrastructuur en publieke gebouwen toegankelijk voor iedereen van 8 tot 80 jaar (en ouder) zodat iedereen zich gemakkelijk, veilig en zelfstandig kan verplaatsen. Vermijd dat de evolutie naar meer e-mobiliteit zorgt voor drempels. Zo brengen laadkabels en laadpalen op voetpaden de toegankelijkheid in het gedrang. Een goed vertrekpunt voor een analyse van de ruimtelijke omgeving op vlak van toegankelijkheid is de Walkabilityscore. 
     

  4. Voorzie overdekte fietsenstallingen

    De aanwezigheid van fietsenstallingen maakt fietsen aantrekkelijker. Zeker in dichtbebouwde wijken is het een uitdaging om fietsen veilig te kunnen stallen. Wees daarom creatief.. Zo kunnen ook leegstaande panden ingezet worden om fietsen te stallen. Plaats waar het kan een fietsbox op een autoparkeerplaats. Voorzie ook stalruimte voor buitenmaatse fietsen zoals bakfietsen. Denk hier aan wanneer je een Hoppinpunt inricht.  
     

  5. Verbreed de fietspaden. 

    Vandaag rijden fietsers met speedpedelecs, bakfietsen, elektrische fietsen en gewone fietsen samen op een fietspad. Pas de fietspaden daarom aan deze groeiende diversiteit aan. Dat kan door fietspaden breder te maken waar het kan, maar ook door via borden op te roepen tot hoffelijkheid onder fietsers en aandacht te vragen voor kwetsbare fietsers. In sommige gevallen is het voor iedereen veiliger dat speedpedelecs op de autoweg fietsen waar een maximumsnelheid van 50 km/u geldt in plaats van op een fietspad.  
     

  6. Zet in op fietslessen voor (jong)volwassenen

    Dit kan door organisaties te ondersteunen die fietslessen willen geven. Er zijn in onze samenleving volwassenen die nooit geleerd hebben om te fietsen, dat is een onderschat probleem. Besteed hierbij ook aandacht aan het verkeersreglement. 
     

  7. Ondersteun niet-commerciële initiatieven die inzetten op fietsherstel, hergebruik van fietsen en verkeersveiligheid

    Door initiatieven van burgers en verenigingen die inzetten op fietsherstel en hergebruik te ondersteunen vergroot je het betaalbaar aanbod in de gemeente. Ook lokale groepen die werken rond verkeersveiligheid verdienen ondersteuningen. Dit kan onder meer door middelen uit het verkeersfonds aan te wenden. 

     

  8. Bied fietsers en voetgangers alternatieve routes via trage wegen

    Zo krijgen dergelijke wegen een belangrijke functie als alternatief voor de wegen met druk autoverkeer. Ze leiden kinderen veilig naar school.  Ze vormen shortcuts tussen woonwijken, bieden mogelijkheden voor een groene omgeving en zetten aan tot stappen of trappen. 

     

Info en goede praktijken: 

​

​

 

Aansluitende voorstellen binnen dit thema:

bottom of page