top of page
overleg.png

Zet in op sterke lokale overlegplatformen 

Een sterk lokaal overlegplatform (LOP) is de plaats bij uitstek om samen met onderwijsactoren, de lokale overheid en het lokale middenveld aan de slag te gaan met gelijke onderwijskansen. Elk kind, ongeacht de socio-economische en culturele achtergrond, heeft het recht om zich ten volle te ontplooien. Elke betrokken lokale actor kan daartoe zijn steentje bijdragen in het LOP. 

We hameren er vanuit beweging.net dan ook op om als lokaal bestuur werk te maken van daadkrachtige, divers samengestelde LOP’s die ruimte maken voor zelfreflectie en hun prioriteiten aanpassen aan de lokale realiteit.  

 

  1. Formuleer duidelijke doelstellingen en creëer een duidelijke structuur.

    Definieer duidelijke doelstellingen voor het lokale overlegplatform, zodat het LOP aan de slag kan gaan met heldere prioriteiten. Zorg ook voor een heldere en gestructureerde organisatie met rollen en verantwoordelijkheden voor deelnemers, leiderschap en coördinatie.  
     

  2. Maak werk van diversiteit en inclusie binnen het LOP.  

    Het ideale lokale overlegplatform vormt een weerspiegeling van de gemeenschap die het vertegenwoordigt. Maak ook werk van inclusieve processen en mechanismen om de betrokkenheid van alle belanghebbenden te waarborgen, met oog voor minderheidsgroepen. 
     

  3. Zet in op communicatie naar en betrokkenheid van de lokale gemeenschap.  

    Een effectieve communicatie met de bredere lokale gemeenschap helpt om het bewustzijn te vergroten en belanghebbenden aan te sporen om deel te nemen aan het lokale overlegplatform. Maak gebruik van verschillende communicatiekanalen, zoals sociale media, nieuwsbrieven, bijeenkomsten en lokale media om het waardevolle werk van het LOP te belichten.  
     

  4. Reik de nodige tools aan om volop te kunnen participeren in het LOP. 

    Bied trainingen aan die inspelen op de noden van de deelnemers aan het LOP. Een thema als gelijke onderwijskansen wordt immers veelvuldig onder de loep genomen, en er verschijnen continu nieuwe inhouden en materiaal om mee aan de slag te gaan. Zorg voor toegang tot informatie en deskundige middelen om de deelnemers te ondersteunen bij het nemen van weloverwogen beslissingen. 
     

  5. Evalueer en stuur bij indien nodig.  

    Evalueer regelmatig de effectiviteit van het lokale overlegplatform en pas waar nodig aan. Luister daarbij naar de feedback van deelnemers en belanghebbenden om verbeteringen aan te brengen. 

     

Aansluitende voorstellen binnen dit thema:

gemeenteraad.png

Herwaardeer de gemeenteraad

​

overleg.png

Sterke lokale overlegplatformen

fusie.png

Fusies

Security Surveillance

Transparant camerabeleid

stem.png

Geef stem aan de burger

​

lokale meerwaarden.png

Lokale meerwaarden in publieke handen

bottom of page