Zorg voor een transparant camerabeleid
Wie al wandelend door het centrum van een stad of gemeente al eens de blik omhoog richt, heeft het al gemerkt: wie op weg is, wordt gezien. Veiligheidscamera’s van politie of private eigenaars zijn niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Veel mensen stellen zich daar maar weinig vragen bij. Wij verwachten van een lokaal bestuur wel dat er doordacht en slim mee omgaan. We willen geen surveillance-politiek waarin alles en iedereen wordt gemonitord. Er moeten duidelijke afspraken gemaakt worden met de burgers wat kan en wat niet kan. Iedereen moet weten wat er met de data gebeurt en hoelang ze bewaard worden. 
-
Wees transparant en betrek uw inwoners bij het debat 
Bij de opmaak van het camerabeleid is het belangrijk dat inwoners, verenigingen, ondernemers en professionals bevraagd en betrokken worden. Dat verhoogt het draagvlak voor het gevoerde camerabeleid. Deze taak kan worden toevertrouwd aan een ambtenaar. Om ook de bevolking te sensibiliseren kan de gemeente zelf camera-wandelingen organiseren. Met deze methodiek krijgen inwoners inzicht in het aantal en het gebruik van de camera’s. Geef burgers de kans om in dialoog te gaan met de politiecommissaris. Geef duidelijk aan welk doel elke camera heeft en wie de beelden beheert en/of toegang heeft tot de beelden.  
Voor camerawandeling : www.wieopwegis.be
-
Vermijd sluipende uitbreiding van functies 
Toch pleiten we ook voor voorzichtigheid. Vermijd het verzamelen van niet-essentiële gegevens. Breid de functies van de camera’s niet zomaar uit. Het is niet omdat het kan, dat het ook wenselijk is.
-
Maak gebruik van het beleidskader dat VVSG heeft gemaakt 
De gemeente hoeft het warm water niet zelf uit te vinden. VVSG deed al veel denkwerk en maakte een beleidskader op om op een doordachte manier om te gaan met privacy en veiligheid. Onnodig om veiligheid en privacy tegenover elkaar te plaatsen in het debat.  
Verantwoord camerabeleid (vvsg.be) 
Aansluitende voorstellen binnen dit thema: