top of page
gemeenteraad.png

Geef stem aan de burger

“Co-creatie, burgerparticipatie, …” heel wat lokale besturen hebben er de mond van vol. In tal van Vlaamse steden en gemeenten worden goed bedoelde initiatieven genomen om de burger te laten participeren in het beleid. Burgerparticipatie is dan ook broodnodig om het vertrouwen in ‘de politiek’ te herstellen, mits ze op de goede manier georganiseerd wordt. Versta: betrek alle democratische actoren en bevolkingsgroepen en neem het proces en de uitkomst ervan ernstig. 

​

Maar initiatieven op vlak van burgerparticipatie mogen niet gezien worden als een alternatief voor de bestaande adviesraden. Voor beweging.net zijn ze complementair en hebben ze beide een duidelijke rol te spelen. De één zorgt voor verdieping in het debat, de ander voor de verbreding en de betrokkenheid van velen. Beweging.net vraagt dan ook: 

 

  1. Investeer in adviesraden.

    Heel vaak worden initiatieven opgezet zonder de bestaande adviesraden te betrekken. De algemene kritiek is dat de adviesraden oubollig zijn en niet meer naar behoren functioneren. Maar heeft dat niet eerder te maken met een gebrek aan goede omkadering, duidelijke taakstelling, ondersteuning en respect voor de adviserende rol? 
     

  2. Geef bestaande advies- en overlegorganen de mogelijkheid om op een duurzame manier zelf burgerinspraak te organiseren.  

    Geef ze de mensen en de middelen om werk te maken van participatie-initiatieven. Door burgerinspraak te organiseren via de adviesraden, garandeer je dat de stem van de burgers een plaats krijgt in het beleidsproces, en vermijd je de creatie van allerlei participatie-initiatieven die langs en los van elkaar staan. Op die manier creëer je een win-win situatie: burgers voelen zich betrokken bij het adviesproces en het advies wordt verrijkt met inzichten van burgers. 
     

  3. Zet in op inclusie via het middenveld en maak werk van de NIVEA-reflex: niet invullen voor een ander.  

    Heel wat beleidsbeslissingen worden top-down genomen waardoor ze vaak doel missen. De rol van middenveldorganisaties die vanuit hun vertegenwoordigingsfunctie mee aan tafel zitten tijdens het adviesproces is essentieel om de stem van specifieke doelgroepen te horen en beleidsbeslissingen efficiënter te maken. Elke Vlaamse stad of gemeente beschikt over een bloeiend middenveld. Dat is uniek in de wereld. Hen betrekken in het participatietraject en gebruik maken van hun expertise, deskundigheid, werkkracht en draagkracht zou eigenlijk een no brainer moeten zijn voor elk lokaal bestuur. 

​

 

Aansluitende voorstellen binnen dit thema:

gemeenteraad.png

Herwaardeer de gemeenteraad

​

overleg.png

Sterke lokale overlegplatformen

fusie.png

Fusies

Security Surveillance

Transparant camerabeleid

stem.png

Geef stem aan de burger

​

lokale meerwaarden.png

Lokale meerwaarden in publieke handen

bottom of page