Herwaardeer de gemeenteraad
Ook op lokaal niveau is het belangrijk dat de gemeente goed en transparant geleid wordt. Burgers verdienen een goede dienstverlening. Dat betekent dat beslissingen gedragen zijn en transparant. Dat betekent ook dat de gemeente een duidelijke visie heeft en voldoende en sterke ambtenaren heeft om uitvoering te geven aan het beleid.
​
Maar de democratie is het ook aan zichzelf verplicht om goed te functioneren. De gemeenteraad moet de tijd en ruimte krijgen om haar rol te vervullen. Nu uitdagingen en dossiers almaar technischer en complexer worden, moeten gemeenteraadsleden beter ondersteund worden. Zij moeten hun controlerende rol waar kunnen maken, ze moeten de stem van de bevolking kunnen vertolken, maar ze moeten ook technisch onderlegd zijn om correcte beslissingen te nemen.
-
Versterk de werking van de gemeenteraad.
De gemeenteraad moet opgewaardeerd worden, zodat ze o.m. haar rol als vertegenwoordiging van de bevolking en als controleorgaan van het Schepencollege ernstig kan nemen. Een aantal wijzigingen dringen zich op. We pleiten voor een ambtelijke ondersteuning van de gemeenteraadsleden, zodat ze hun werk in de gemeenteraad beter kunnen voorbereiden. Maar er is meer mogelijk. Laat niet de burgemeester, maar een voorzitter de gemeenteraad voorzitten. Wees creatief in de manier van vergaderen met meer dynamische vormen van besluitvorming, zoals dat ook in de coronaperiode kon. Verdedig mee het idee om het statuut van de gemeenteraadsleden te verbeteren door bv. meer politiek verlof. Voorzie voldoende tijd voor informatie en overleg tijdens het beleidsvoorbereidende proces van dossiers. Vraag op geregelde tijdstippen in de legislatuur naar een evaluatie van het lokale meerjarenplan, afgesproken in het kader van de beleids- en beheerscyclus. Werk samen met de hele gemeenteraad (meerderheid en oppositie) een visie voor de gemeente op lange termijn uit, dat mee richting geeft aan het beleid over meerdere beleidsperiodes heen.
-
Ondersteun gemeenteraadsleden in hun functie en rol
Ook op gemeentelijk niveau dreigen debatten almaar meer te polariseren. Sommigen hebben er belang bij emoties op te poken, waardoor redelijke argumenten en nuances geen kans meer krijgen. Daar is niemand bij gebaat. De democratie is gebaat bij luisteren, in dialoog gaan en overleg. Niet alleen met haar burgers, ook met de gemeenteraadsleden, zowel in de oppositie als in de meerderheid. We hebben sterke en gemotiveerde politici nodig om tot gedragen en onderbouwd beleid te komen. Daarom moeten gemeenteraadsleden goed opgeleid en begeleid worden om zich te verdiepen in een aantal thema’s en uitdagingen, om in dialoog te gaan met burgers, in hun omgang met social media en in hun relaties met de schepenen en de ambtenaren. Toegang tot informatie, betrokkenheid bij beleidsprocessen en samenwerking zijn daarbij cruciaal.
Aansluitende voorstellen binnen dit thema: