top of page
5.png

Plaats voor klimaat
en mobiliteit

Hitte golven, extreme neerslag, veranderende biodiversiteit, … We kunnen er niet omheen, de klimaatverandering is zich volop aan het voltrekken, vele goede voornemens en klimaatakkoorden ten spijt. Het mag dan ook duidelijk zijn dat ons de volgende decennia heel wat uitdagingen te wachten staan. Dit zal van iedereen een inspanning en een mentale switch vragen. Niets doen is niet langer een optie. Ook lokale besturen kunnen hun steentje bijdragen door een duidelijke klimaatpolitiek te voeren die als een groene draad door verschillende beleidsdomeinen loopt.

 

Het eerste domein dat in gedachte komt is natuurlijk mobiliteit. De manier waarop we ons verplaatsen is de laatste jaren gewijzigd. Ja, de wagen neemt nog steeds veel plaats in in ons dagelijks leven, maar andere vervoersmodi winnen terrein. Fietsen, stappen en openbaar vervoer vormen een alternatief. Nadenken hoe we deze verkeersstromen in goede banen kunnen leiden zonder afbreuk te doen aan levenskwaliteit en toegankelijkheid is essentieel om mensen mee te krijgen in het verhaal.  

 

Het brengt ook uitdagingen mee op het vlak van ruimtelijk ordening en de inrichting van het openbaar domein. De alternatieve vervoermodi eisen hun plaats op, de tijd van koning auto is voorbij. Ook die laatste ondergaat trouwens een metamorfose. De elektrificatie, ook van de fiets trouwens, is in volle gang en brengt de nodige uitdagingen met zich mee waar lokale besturen een sociaal rechtvaardig antwoord op moeten bieden. En het gaat snel. Want om de klimaatdoelstellingen te halen, zetten hogere overheden alles op alles om de elektrificatie te versnellen. 

 

De inrichting van het openbaar domein is ook een belangrijke sleutel tot klimaatadaptatie. Plaats maken voor groen en water en de natuur terug toelaten in onze leefomgeving moeten er mee voor zorgen dat de gevolgen van de klimaatverandering draagbaar zijn. 

 

Niet alleen mobiliteit en ruimtelijke ordening moeten veranderen, ook de manier waarop we omgaan met grondstoffen en goederen vergt een mentaliteitswijziging. De focus komt daarbij te liggen op hergebruik en duurzaam aankoopbeleid, zowel voor de burger als voor het openbaar bestuur.

 

 

Volgende fiches zetten je alvast op weg:

​

bottom of page