top of page
54.png

Zorg voor een gezonde sociale mix op alle scholen 

Leerlingen hebben baat bij een school die de diversiteit in de buurt weerspiegelt en tegelijkertijd een gezonde balans weet te behouden tussen kansrijke en kansarme leerlingen. Wanneer dit niet het geval is, dreigen scholen bestaande ongelijkheden te vergroten en schoolse segregatie te versterken.  

 

Vanuit beweging.net dragen we vrijheid van onderwijs hoog in het vaandel, maar zowel de onderwijsverstrekkers als de leerlingen zelf hebben baat bij een gezonde sociale mix. Voor ons moeten de gelijke toegang van kansengroepen en het realiseren van een sociale mix opnieuw de ambitie worden. Op die manier zullen leerlingen de nodige competenties verwerven om met diversiteit in de samenleving te leren omgaan. 

 

  1. Lokale besturen moeten inzetten op monitoring van diversiteit in de scholen die binnen hun grondgebied gevestigd zijn en ingrijpen wanneer er een duidelijke oververtegenwoordiging of ondervertegenwoordiging van bepaalde groepen wordt vastgesteld.  

    Met het nieuw mechanisme in het inschrijvingsdecreet, ter vervanging van het systeem van dubbele contingentering waarbij scholen verplicht werden om plekken vrij te houden voor ondervertegenwoordigde groepen, wordt een gezonde sociale mix te weinig gegarandeerd en het bestaan van concentratiescholen in stand gehouden. Vandaag kunnen scholen echter tot max. 20% van de plaatsen openhouden voor ondervertegenwoordigde groepen als de lokale overheid hierop aanstuurt. Wanneer er een duidelijke oververtegenwoordiging of ondervertegenwoordiging van bepaalde groepen wordt vastgesteld, moeten lokale besturen gebruik maken van deze bepaling, uiteraard in samenspraak met de betrokken school.  
     

  2. Zet als lokaal bestuur in op ondersteuning in het opzetten en uitrollen van een inschrijvingssysteem, zeker wanneer er wordt ingezet op een digitale procedure.  

    Lokale besturen hebben de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat digitale aanmeldsystemen eerlijk, efficiënt en transparant zijn, zodat ouders en studenten met verschillende socio-economische en culturele achtergronden gelijke kansen hebben om zich aan te melden voor scholen en de toewijzing van plaatsen eerlijk verloopt en gebaseerd is op duidelijke criteria. Hierbij verwachten we van een lokaal bestuur dat het samenwerkt met het middenveld om drempels voor kwetsbare doelgroepen weg te werken. Het lokale overlegplatform (LOP), dat als bemiddelaar optreedt bij inschrijvingsproblemen, is hier uitermate voor geschikt. 
     

  3. Zet in op informatiecampagnes die ouders kunnen helpen om een brede schoolkeuze te maken.  

     

Aansluitende voorstellen binnen dit thema:

bottom of page