top of page
50.png

Wees een gastvrije gemeente

De opvangcrisis voor mensen op de vlucht sleept al geruime tijd aan. Lokale besturen spelen een essentiële rol bij het aanpakken van deze crisis. Dit gaat verder dan enkel een positieve reactie te tonen wanneer er een opvanginitiatief op het grondgebied wordt geopend. Het gaat ook om acties om mensen op de vlucht te ondersteunen en een gastvrije omgeving te creëren. 

 

  1. Zet in op opvangmogelijkheden en huisvesting.  

    De gemeente voorziet in zoveel opvangplaatsen als mogelijk voor minderjarige en/of meerderjarige mensen op de vlucht. Op deze manier kan directe hulp geboden worden aan mensen die op de vlucht zijn. Daarnaast is het van groot belang dat lokale overheden erkende vluchtelingen helpen bij het vinden van geschikte huisvesting wanneer zij de lokale opvang verlaten. Door gerichte ondersteuning te bieden, kan de integratie en zelfstandigheid van deze mensen bevorderd worden. 
     

  2. Stimuleer en faciliteer verenigingsleven en vrijwilligerswerk  

    De gemeente stimuleert en ondersteunt haar inwoners om zich in te zetten voor de vrijwillige begeleiding van mensen op de vlucht, bijvoorbeeld als pleegouder of als voogd van niet-begeleide minderjarige vreemdelingen. De gemeente zet initiatieven op om mensen op de vlucht te betrekken in het lokale verenigingsleven, bij vrijetijdsactiviteiten, ... en ondersteunt vrijwilligers die zich hiervoor inzetten. Lokale initiatieven die vluchtelingen betrekken bij het verenigingsleven en vrijetijdsactiviteiten zijn van onschatbare waarde voor hun integratie. De gemeente denkt en bouwt mee aan goed doordachte modellen voor community based sponsorship waarbij lokale groepen instaan voor het onthaal van mensen op de vlucht die via hervestiging naar België komen. 
     

  3. Financier mee de internationale solidariteit 
     

    De gemeente kan ook financieel bijdragen aan de opvang en bescherming van mensen op de vlucht aan de buitengrenzen van de EU of in de regio van conflicten via steun aan ngo’s of VN-organisaties. Door deze steun te bieden draagt de gemeente bij aan de humanitaire hulp op grotere schaal.       
     

  4. Verwijder drempels in de dienstverlening 

    Lokale overheden moeten actief bezig zijn met het wegnemen van belemmeringen die de toegang van vluchtelingen tot essentiële diensten beperken. Zorg voor duidelijke en begrijpelijke informatie over de beschikbare diensten, rechten en procedures. Dit kan via meertalige brochures, websites of informatiebijeenkomsten. Zorg voor diensten die rekening houden met verschillende culturen, talen en achtergronden van mensen op de vlucht. Dit kan bijvoorbeeld door het aanbieden van tolken, het beschikbaar stellen van informatie in verschillende talen en het trainen van medewerkers in culturele diversiteit en interculturele communicatie. 
     

  5. Zet in op positieve beeldvorming van nieuwkomers  

    Het bevorderen van een positieve beeldvorming gaat verder dan simpelweg het gebruik van representatieve of herkenbare afbeeldingen. Het houdt in dat je een thema dat vaak omgeven is door negatieve beeldvorming op een positieve manier presenteert. Dit kan bijvoorbeeld van toepassing zijn op bepaalde wijken, beroepen, groepen mensen, of moeilijke onderwerpen. In onze omgeving schuilen talloze diverse verhalen van individuen met verschillende achtergronden. Het is de verantwoordelijkheid van lokale besturen om deze verhalen op een positieve manier in beeld te brengen, met als doel het gevoel van inclusiviteit te versterken. 
     

  6. Word deel van het netwerk van solidaire steden en gemeenten 

    Dit netwerk is er voor alle lokale besturen die een engagement opnemen voor mensen op de vlucht. Het gaat daarbij over het creëren van opvangplaatsen, over het aanbieden van kwaliteitsvolle ondersteuning of over het financieel steunen van opvang en bescherming voor mensen op de vlucht. Het geeft de gemeente erkenning als gastvrije gemeente. 
     

Aansluitende voorstellen binnen dit thema:

bottom of page