Versterk de positie van arbeidsmigranten
In Vlaanderen en Brussel verblijven heel wat arbeidsmigranten. Onder hen zijn er heel wat die kwetsbaar zijn  voor oneerlijke, onveilige of ongezonde woon- en werkomstandigheden. Steden en gemeenten kunnen en moeten een belangrijke rol spelen om de positie van arbeidsmigranten te versterken.
-
Zorg voor goede informatieverstrekking en aansprekingspunt voor arbeidsmigranten
Het informeren van arbeidsmigranten verdient serieuze aandacht. Arbeidsmigranten zijn voor verschillende zaken afhankelijk van de gemeente. Bijvoorbeeld, mensen met een gecombineerde vergunning moeten naar het gemeentehuis voor het verkrijgen van een werkvergunning. Deze gelegenheden bij de gemeente bieden uitstekende mogelijkheden om informatie te verstrekken. Het is belangrijk om tijdens deze momenten gedetailleerde informatie te geven over de rechten van arbeidsmigranten, met name met betrekking tot huisvesting en werk.
   -
Organiseer arbeidsmigratie zelf op een ethische manier
Veel steden en gemeenten zijn ook werkgever in sectoren waarin er een personeelstekort in is. Denk bijvoorbeeld aan de zorg. Voor deze sectoren wordt er soms naar arbeidsmigratie gekeken om openstaande vacatures in te vullen. Zorg in dat geval voor ethische arbeidsmigratie in de publieke (zorg)sector. Daaronder verstaan we het beschermen van de rechten van arbeidsmigranten, het waarborgen van eerlijke behandeling en het verantwoord beheren van arbeidsmobiliteit.
-
Maak een gemeentelijke verordening voor de huisvesting van tijdelijke arbeidskrachten  
Grotere bouwwerven (Oosterweel) en bouwprojecten (Ineos, nieuwe stations) doen vaak beroep op arbeidsmigranten. Deze leggen extra druk op het nu al beperkt woonaanbod van de lokale huisvestingsmarkt. Steden en gemeenten maken dan best afspraken, samen met de betrokken werkgevers, omtrent de huisvestingsmogelijkheden van deze tijdelijke arbeidsmigranten.  Om steden en gemeenten daarin te ondersteunen heeft de Vlaamse overheid een afwijkend kader voor arbeidskrachten ontwikkeld met het oog op huisvesting van arbeidskrachten op grotere schaal. Dit kader voorziet algemene woningkwaliteitsnormen voor kamerwoningen. Steden en gemeenten moeten dit kader echter nog vertalen naar hun lokaal beleid. Daarvoor is een verordening noodzakelijk.  
Aansluitende voorstellen binnen dit thema: