top of page
52.png

Pak racisme en discriminatie aan

We hebben allemaal belang bij een samenleving in harmonie. Het opdrijven van spanningen tussen diverse groepen in de samenleving helpt niemand vooruit. Discriminatie en racisme zijn ernstige problemen die de rechten, de waardigheid en de kansen van veel mensen aantasten. Daarom is het belangrijk dat het gemeentebestuur een actieve rol speelt in het bevorderen van gelijkheid en diversiteit in de gemeente. Een doeltreffend antidiscriminatiebeleid draagt bij aan een rechtvaardige en harmonieuze gemeenschap. 

 

  1. Voer praktijktesten uit op de huur- en arbeidsmarkt 

    Praktijktesten zijn een manier om te controleren of mensen gelijk behandeld worden op de huur- en arbeidsmarkt, ongeacht hun afkomst, geslacht, leeftijd of andere kenmerken. Praktijktesten houden in dat twee vergelijkbare kandidaten worden gestuurd naar een verhuurder of een werkgever, maar met een verschillend kenmerk, bijvoorbeeld een andere naam of een hoofddoek. Als de ene kandidaat anders behandeld wordt dan de andere, dan is er sprake van discriminatie. Praktijktesten kunnen helpen om discriminatie op te sporen en aan te pakken. Werk samen met experts en organisaties die ervaring hebben met praktijktesten. Zij kunnen adviseren over hoe praktijktesten op een goede en wettelijke manier uitgevoerd kunnen worden. Acteurs kunnen worden ingeschakeld bij praktijktesten op de huurmarkt. 
     

  2. Betrek het middenveld bij het beleid rond discriminatie en racisme  

    In gemeenten zijn er vaak heel wat organisaties die opkomen voor de belangen van verschillende groepen mensen, zoals mensen met een migratieachtergrond, mensen met een handicap, mensen in armoede, enzovoort. Deze organisaties weten veel over de problemen en de behoeften van hun leden. Luister naar deze organisaties en betrek ze bij het maken van beleid. Dit gaat breder dan enkel beleid rond racisme en discriminatie. Zij kunnen waardevolle informatie en inzichten geven over hoe beleid effectiever en inclusiever kan worden gemaakt. Het betrekken van deze organisaties bij het beleid is niet alleen eerlijk, maar ook essentieel voor het bevorderen van gelijkheid en het bestrijden van discriminatie in de gemeente. 
     

  3. Voer een diversiteit- en inclusiebeleid voor het personeel van lokale besturen 
     

    Als gemeentebestuur geeft men het voorbeeld voor de inwoners. Daarom is het belangrijk dat een diversiteit- en inclusiebeleid wordt gevoerd voor het eigen personeel. Dit betekent dat ervoor gezorgd wordt dat het personeel een afspiegeling is van de diversiteit in de gemeente, en dat iedereen zich welkom en gerespecteerd voelt in de organisatie. Dit kan gedaan worden door positieve acties te nemen om meer diversiteit te krijgen in het personeel, bijvoorbeeld door mensen met een migratieachtergrond of een handicap extra te ondersteunen of aan te moedigen om te solliciteren. Dit betekent ook dat toegestaan wordt dat het personeel levensbeschouwelijke symbolen draagt, zoals een hoofddoek of een kruisje. Verder moet ervoor gezorgd worden dat er snel en streng wordt opgetreden tegen discriminatie of racisme binnen de organisatie, bijvoorbeeld door een duidelijke klachtenprocedure te hebben en sancties op te leggen. Dit alles zal niet alleen gelijkheid en rechtvaardigheid bevorderen binnen de werkomgeving, maar ook het belang van een inclusieve samenleving benadrukken waarin diversiteit als een kracht wordt gezien.
     

  4. Begeleid slachtoffers van discriminatie en racisme  

    Als gemeentebestuur moet ook gezorgd worden voor de slachtoffers van discriminatie en racisme in de gemeente. Hen informeren over de verschillende mogelijkheden die ze hebben om hulp te krijgen, om te bemiddelen of om een klacht in te dienen is essentieel. Er zijn verschillende instanties die zich bezighouden met discriminatie en racisme, zoals het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen, het Vlaams Mensenrechteninstituut en Unia. Duidelijk en transparant uitleggen wat deze instanties doen, hoe ze kunnen helpen en hoe ze te bereiken zijn, zorgt ervoor dat de slachtoffers weten dat ze niet alleen staan en dat ze discriminatie en racisme kunnen aankaarten en bestrijden. 
     

  5. Zet in op historisch bewustzijn omtrent racisme en discriminatie  

    In de aanpak van racisme en discriminatie kunnen gemeentes een actieve rol spelen in het bevorderen van historisch bewustzijn. Door in te zetten op herinneringseducatie kunnen inwoners bewust gemaakt worden van de diepgewortelde impact van racisme en discriminatie in de geschiedenis zoals ten tijde van de holocaust en het kolonialisme. Een concreet voorbeeld van herinneringseducatie is het plaatsen van herinneringsstenen, die dienen als tastbare getuigenissen van het leed dat mensen hebben ondergaan als gevolg van racisme en discriminatie. Het doel van herinneringseducatie is niet alleen om het verleden te gedenken, maar ook om bewustwording te creëren over de voortdurende gevolgen van racisme en discriminatie in het heden. 
     

Aansluitende voorstellen binnen dit thema:

bottom of page