Zorg voor huisvesting van nieuwkomers
Lokale overheden moeten een beleid voeren voor huisvesting van nieuwkomers om integratie te bevorderen, economische groei te ondersteunen en mensenrechten te waarborgen. Dit beleid is cruciaal gezien de algemene wooncrisis. Concurrentie rond schaarste creëert verdeeldheid en dat moeten we vermijden door een inclusief en rechtvaardig huisvestingsbeleid te ontwikkelen. Het is belangrijk te erkennen dat het niet de bedoeling is groepen tegen elkaar op te zetten in de strijd om betaalbare woningen. Het vinden van kwalitatieve en betaalbare huisvesting vormt een essentiële stap voor een succesvolle integratie in onze samenleving.
-
Maak een gemeentelijke verordening voor de huisvesting van tijdelijke arbeidskrachten  
Grotere bouwwerven (Oosterweel) en bouwprojecten (Ineos, nieuwe stations) doen vaak beroep op arbeidsmigranten. Deze leggen extra druk op het nu al beperkt woonaanbod van de lokale huisvestingsmarkt. Steden en gemeenten maken dan best afspraken, samen met de betrokken werkgevers, omtrent de huisvestingsmogelijkheden van deze tijdelijke arbeidsmigranten.  Om steden en gemeenten daarin te ondersteunen heeft de Vlaamse overheid een afwijkend kader voor arbeidskrachten ontwikkeld met het oog op huisvesting van arbeidskrachten op grotere schaal. Dit kader voorziet algemene woningkwaliteitsnormen voor kamerwoningen. Steden en gemeenten moeten dit kader echter nog vertalen naar hun lokaal beleid. Daarvoor is een verordening noodzakelijk.
   -
Versterk handhaving 
Niet alle huurwoningen voldoen aan de nodige kwaliteitsnormen, waardoor kwetsbare huurders vaak in accommodaties belanden die ondermaats zijn. Het is essentieel om te focussen op handhaving en regelmatige inspecties uit te voeren bij panden waar er twijfels bestaan over hun naleving van kwaliteitsstandaarden.
-
Geef ook nieuwkomers een plek in het nieuw toewijzingsreglement van de woonmaatschappij.  
Met de komst van de woonmaatschappij volgt ook een aangepast toewijzingsreglement dat zal worden verfijnd door een toewijzingsraad. Naast het Gewestelijk regelgevend kader is er lokaal maatwerk mogelijk. Nieuwkomers zullen net als een aantal andere doelgroepen met hoge woonnood moeten rekenen op de plaatsen binnen het aandeel ‘versnelde toewijzingen’ (pijler 2, 20% verplicht) of binnen het facultatief aandeel ‘toewijzing aan specifieke doelgroep’ (maximum 1/3 van de toewijzingen. Betrek zowel lokale welzijnsactoren als regiovertegenwoordigers van de doelgroep nieuwkomers bij de opmaak van het toewijzingsreglement. Voor de versnelde toewijzingen verwijzen we graag naar het voorstel van Huurpunt en VVSG om deze doelgroepen te rangschikken. Binnen dat afwegingskader kan gekozen worden welke doelgroepen in de weging worden meegenomen en welke in een vast contingent.  
-
Zet in op Melding Tijdelijk Wonen  
In Vlaanderen bestaat de mogelijkheid om ongebruikte ruimtes in een woning ter beschikking te stellen aan erkende vluchtelingen of mensen wiens huis onbewoonbaar is geworden. Dit kan worden gedaan door burgers die hiervoor een melding moeten maken bij de gemeente. Het is van groot belang om heldere informatie te verspreiden over deze opties voor tijdelijke huisvesting en om ondersteuning te bieden aan inwoners die bereid zijn een deel van hun woning beschikbaar te stellen. 
-
Steun burgerinitiatieven die zich bezighouden met woonkansen voor nieuwkomers  
Anderstalige nieuwkomers en mensen in kwetsbare maatschappelijke posities ondervinden vaak hindernissen bij het vinden van geschikte huurwoningen. Om hen te ondersteunen bij het verkrijgen van betaalbare en goede huisvesting, bieden burgerinitiatieven soms assistentie. Ze ondersteunen bij het leggen van contacten met vastgoedmakelaars, het doorzoeken van advertenties en bieden begeleiding tijdens huisbezoeken. Ze verdienen erkenning en subsidiëring door de gemeente.  
Aansluitende voorstellen binnen dit thema: