top of page
jongeren2.png

Geef ruimte aan jongeren

Jongeren hebben nood aan ruimte om zich fysiek, mentaal en sociaal te kunnen ontplooien. Een veilige en toegankelijke ruimte stelt hen in staat om in contact te komen met diversiteit en helpt hun burgerzin te ontwikkelen. Jeugdorganisaties hebben die ruimte ook nodig om hun werking op een veilige en kwalitatieve manier te ontplooien. Helaas moeten we vaststellen dat het heel wat jongeren en jeugdorganisaties ontbreekt aan kwalitatieve ruimte, zowel fysiek als emotioneel. Als lokaal bestuur kan je deze ruimte creëren: 

 

  1. Zet in op hang en speelplekken  

    Maak daarbij ook werk van hangplekken voor jongeren en betrek kinderen en jongeren bij het vorm geven van de publieke ruimte. Onze openbare ruimte is immers nog te weinig afgestemd op kinderen en jongeren. Bij de heraanleg van het openbaar domein gaat er onvoldoende aandacht naar het integreren van speelelementen en groen. Jongeren die samenkomen in de gedeelde publieke ruimte worden ook vaak als een probleem aanzien. Dat is jammer, want jongeren hebben nood aan ruimte waar ze gewoon kunnen ‘hangen'.

  2. Niet elke jongere is even mobiel, zet dan ook in op een open ruimte die breed toegankelijk is. 

    Ook kinderen en jongeren met een handicap hebben recht op een plaats in de publieke ruimte waar ze zich kunnen ontplooien. 
     

  3. Elke jeugdvereniging verdient een kwaliteitsvol jeugdlokaal. 

    In 2022 deden Scouts en Gidsen Vlaanderen, Chirojeugd Vlaanderen, FOS Open Scouting KLJ en KSA, in samenwerking met Vives Hogeschool, een grootschalig onderzoek naar de staat van jeugdlokalen bij 928 groepen. De resultaten waren ontluisterend. Zo bleek 58% van de lokalen niet goed geïsoleerd. 45% van de lokalen kan onvoldoende verwarmd worden. Bijna de helft geeft aan te klein behuisd te zijn en een derde heeft te weinig speelruimte. Om hier een antwoord op te kunnen bieden is het belangrijk de situatie op het terrein te kennen. Breng dan ook de toestand van de jeugdlokalen binnen de gemeente in kaart en treed in dialoog met de jeugdorganisaties, de eigenaars van de lokalen en het bredere middenveld. Uit bovenvermeld onderzoek bleek bv. dat een derde van de jeugdlokalen niet brandveilig is. Sensibiliseer rond de risico’s van onveilige lokalen en ondersteun initiatieven om de kwaliteit van jeugdlokalen te verbeteren door de drempel voor subsidies zo laag mogelijk te maken. Stel indien nodig als lokale overheid kwalitatieve lokalen ter beschikking van de jeugdorganisaties. Denk daarbij zeker na over gedeeld ruimtegebruik. 
     

  4. Voorzie laagdrempelige meldpunten op evenementen waar jongeren terecht kunnen met klachten of problemen (grensoverschrijdend gedrag, agressie, …).  

    Zorg er voor de nodige professionele begeleiding en discretie. De ruimte die gecreëerd wordt voor jongeren moet veilig zijn. Jongeren worden immers geconfronteerd met heel wat uitdagingen en problemen. Het is belangrijk om hen op zo’n momenten een helpende hand te reiken. Een mooi voorbeeld hiervan zijn de meldpunten op festivals voor grensoverschrijdend gedrag. 
     

  5. Zet voldoende in op sensibilisering rond drug- en alcoholgebruik.
     
    Werk hiervoor samen met middenveldorganisaties die de nodige expertise hebben en de jongeren vlot kunnen bereiken. Dit kan door een campagne ‘geen alcohol –16' te voeren, de nodige aandacht te hebben voor de problematiek in het gemeentelijk infoblad, infomomenten te voorzien voor organisaties en burgers rond alcohol- en druggebruik. 
     

Aansluitende voorstellen binnen dit thema:

armoedebeleid.png

Sterk lokaal armoedebeleid

vrijwilligers.png

Ruimte voor vrijwilligers

verminderen armoede.png

Zet in op verminderen

van armoede

jongeren.png

Geef ruimte aan jongeren

werkkansen.png

Werkkansen voor

kwetsbare doelgroepen

brede school.png

Brede school als knooppunt voor samenleving

bottom of page