top of page
welzijn.png

Plaats voor welzijn

Met lokaal sociaal beleid kunnen lokale besturen een wezenlijk verschil maken in het dagelijkse leven van mensen. Vanaf het prille begin tot aan het einde van het leven komen burgers in aanraking met sociaal beleid. Lokale besturen kunnen daarbij zowel actor zijn met eigen initiatieven, als regisseur die het bestaande aanbod in kaart en met elkaar in contact brengt. Het sociaal beleid is een belangrijk instrument om gelijke kansen te creëren en zij die geconfronteerd worden met moeilijkheden een duwtje in de rug te geven.  

 

De plaats waar je wieg staat is immers voor een groot stuk bepalend voor de kansen en mogelijkheden die je krijgt in het leven. Beweging.net wil dit anders zien. Iedereen moet uitzicht hebben op een gezond en geslaagd leven, ongeacht je economische en culturele achtergrond. Daarvoor is het belangrijk om reeds van bij het prille begin in te zetten op kinderopvang. Het is een belangrijke meerwaarde in de ontwikkeling en ontplooiing van kinderen. Daarnaast biedt het ook kansen aan ouders om zich professioneel te ontplooien. 

 

Maar ook later in het leven van een kind is er nood aan opvang. Na school of tijdens vakanties maakt buitenschoolse opvang voor ouders wel degelijk een verschil. Ook voor de kinderen kan buitenschoolse opvang emanciperend werken. Via buitenschoolse opvang helpt een lokaal bestuur dus de kansen van kinderen en ouders te vergroten. 

 

Maar niet alleen kinderen hebben baat bij een sterk lokaal sociaal beleid. Ook in het leven van volwassenen maken lokale besturen het verschil. De zorg voor de sociale dimensie van het lokaal beleid loopt idealiter als een rode draad door de verschillende beleidsdomeinen. Van onderwijs en wonen, over mobiliteit en ruimtelijke ordening, tot vrijwilligersbeleid en samenleven, elk domein heeft een bijdrage te leveren aan het lokaal sociaal beleid. 

 

Een sociaal beleid moet ook duurzaam zijn. Zeker op het vlak van zorg stelt dit lokale besturen soms voor moeilijke keuzes. Maar om die duurzaamheid te garanderen houdt een lokaal bestuur best vast aan een eigen publiek zorg- en welzijnsaanbod, naast de andere inrichters. 

 

Mee gestalte geven aan een duurzaam en rechtvaardig sociaal beleid kan aan de hand van volgende voorstellen: 

​

​

bottom of page