top of page
37.png

Zorg voor voldoende  buitenschoolse opvang

De nood aan buitenschoolse opvang is heel hoog. Niet alleen de ouders van baby’s en peuters hebben nood aan opvang, maar ook voor ouders van schoolgaande kleuters en kinderen is de combinatie werk-gezin niet eenvoudig. Op schooldagen, maar ook tijdens de vakantie blijkt de zoektocht naar opvang voor veel ouders een grote uitdaging. Hier is een belangrijke rol weggelegd voor de lokale besturen. Met het nieuwe decreet Buitenschoolse Opvang en Activiteiten (BOA) hebben zij namelijk de regierol voor de buitenschoolse opvang in handen gekregen. Zij mogen nu een eigen lokaal beleid rond buitenschoolse opvang voeren, en kunnen eigenhandig over de verdeling van de middelen beslissen. Dat brengt kansen met zich mee, maar ook verantwoordelijkheden. Beweging.net roept lokale besturen daarom op om een democratisch beleid te voeren en oplossingen te zoeken voor alle kinderen in hun gemeente.

 

  1. Zorg voor een democratisch, sociaal en nabij aanbod. 

    Verlies geen groepen uit het oog, maar voorzie een breed aanbod in de gemeente, dat bereikbaar en betaalbaar is voor alle inkomensgroepen. De buitenschoolse opvang kan emanciperend werken, als een plek waar schoolachterstanden worden weggewerkt, waar kinderen nieuwe ontwikkelingskansen krijgen en kansen voor nieuwe ontmoetingen ontstaan. Verlies die emancipatorische functie niet uit het oog bij de programmatie van het aanbod. Het concept van de Brede School kan hier inspirerend werken. Neem dit ook op in de beleidsdoelstellingen.
     

  2. Bouw een sterk overlegmodel uit.  
     

    De beste opvang komt tot stand in overleg. Spreek dus zowel met de organisatoren van buitenschoolse kinderopvang als met de ouders en de kinderen. Zorg dat alle noden worden gecapteerd, ook van minder mondig ouders of van kinderen uit kansarme groepen.  Ga ook in dialoog met sport- en cultuurverenigingen in de gemeente en bekijk welke rol zij kunnen opnemen in de opvang van kinderen en jongeren na de schooluren.
     

  3. Maak de informatie eenvoudig toegankelijk voor alle ouders  
     

    Niet voor alle ouders zijn digitale omgevingen even vanzelfsprekend en dat durven we wel al eens te vergeten. Zorg er daarom voor dat er ook een fysieke en laagdrempelige loketwerking mogelijk is, ook fysieke brochures zijn belangrijk.
     

  4. Zorg voor inkomensgerelateerde tarieven 

    Werk zoveel mogelijk met inkomensgerelateerde tarieven in de buitenschoolse opvang. Ontwikkel een sociaal voorrangsbeleid en werk met sociale tarieven met automatische rechtentoekenning. Zorg ten slotte dat toeleiders weten waar ze terechtkunnen met de vragen van ouders.
     

  5. Voorzie flexibele opvangplekken  

    Heel wat ouders hebben onregelmatige werkuren of hebben te maken met onvoorziene omstandigheden. Er is daarom nood aan flexibele opvangplekken met voldoende ruime openingsuren. Zorg dat er ook altijd plaatsen worden opengehouden voor onvoorziene en flexibele opvangnoden.
     

  6. Elk kind is anders en sommigen hebben specifieke noden. 

    Ten slotte is er grote nood aan opvang die openstaat voor kinderen met een beperking en specifieke zorgnood. Voorzie ook voor deze groep opvangoplossingen buiten de schooluren.
     

  7. Creëer kansen voor kortgeschoolde werkzoekenden. 

    In de opvangsectoren wordt er veel deeltijds gewerkt, vaak ook met gesplitste uren en taken. Dat is niet altijd de voorkeur van de betrokken medewerkers of organisaties zelf, maar is vooral een gevolg van de aard van het werk. Om werken in de buitenschoolse kinderopvang aantrekkelijker te maken, kan men binnen het nieuwe lokale samenwerkingsverband zoeken naar mogelijkheden om medewerkers in te zetten in een breder netwerk, over meerdere organisaties of sectoren heen, door uren en taken te verbreden. Voorzie ten slotte omkadering voor kortgeschoolde begeleiders in een leer- of opleidingstraject. Bied voldoende mogelijkheden om de combinatie leren en werken open te houden.
     

Aansluitende voorstellen binnen dit thema:

bottom of page