top of page
9.png

Help klimaat en buurten vooruit met meer publiek groen

Bomen zorgen voor verkoeling bij hitte en halen CO² uit de lucht. Twee ongelooflijk belangrijke eigenschappen die we hard nodig hebben in tijden van klimaatverandering. Ook heel wat struiken, planten en bloemen dragen bij tot meer klimaatbestendigheid, biodiversiteit en schone lucht. Denken we maar aan het vasthouden van water in bodems, bestuiving door insecten en het opvangen van fijnstof. Als we publiek groen ook inzetten voor het mentaal en fysiek welzijn van inwoners dan is het plaatje helemaal compleet. 

 

  1. Maak van ontharding en vergroening een essentieel onderdeel van een gemeentelijk beleidsplan ruimte

    Hou de doelstelling van het Lokaal Energie en Klimaat Pact om tussen 2021 en 2030 1m² per inwoner te ontharden voor ogen. Hanteer de 3/30/300 - vuistregel. Iedereen moet vanuit zijn woning 3 bomen kunnen zien, zorg voor 30 procent bladerdek in elke buurt en maak dat elke inwoner toegang heeft tot een park of andere groene ruimte op maximaal 300 meter van de woning. Het is immers bewezen dat groen een positief effectief heeft op het fysiek en mentaal welzijn. Dit is meteen een concrete uitwerking van het principe ‘health in all policies’, waarbij gezondheid niet als een apart beleidsdomein wordt beschouwd maar doorwerkt op alle domeinen. Koppel aan het beleidsplan ruimte ook een sociale dimensie door extra aandacht te hebben voor wijken waar kwetsbare gezinnen wonen. 
     

  2. Richt groene ruimtes zo in dat ze ook kansen bieden tot ontmoeting voor wie in de buurt woont. 

    Zeker in buurten met veel hoogbouw en gesloten bebouwing en weinig privé tuinen is toegang tot kwaliteitsvol publiek groen belangrijk. Voorzie bijvoorbeeld rond (ouderen)zorginstellingen publiek groen met zitbanken, educatieve prikkels en speelprikkels zodat het zowel voor volwassenen als kinderen een oase wordt die een boost geeft aan lichaam en geest. Ook (sociale) appartementsgebouwen zijn gebaat bij groene ontmoetingsruimte in de buurt.  
     

  3. Organiseer participatie met buurtbewoners en lokale verenigingen.  

    Er zijn diverse campagnes die gemeenten en burgers/buurtbewoners tot actie brengen voor een betere publieke ruimte: De Grond der Dingen, Tuinstraten, Leefbuurten, Giraff,… ze inspireren en verbeelden de toekomst. Geef ze de ruimte om participatie van onderuit te organiseren. Zo kunnen bewoners mee nadenken over een nieuwe invulling van de publieke ruimte. Ook jeugd- en ouderenverenigingen en verenigingen waar armen het woord nemen zijn interessante stakeholders om bij het planningsproces te betrekken. Zij weten goed waar de noden zitten bij hun doelgroep. 
     

  4. Ondersteun acties en campagnes die inzetten op vergroening 

    Stimuleer mensen om hun straat en gevels te vergroenen. Ondersteun acties zoals het Nationaal Kampioenschap Tegelwippen. Geef zelf het voorbeeld en breng groene zones aan in de plaats van (of tussen) parkeerplaatsen. Het geeft meteen een ander gevoel in de straat.

​

Info en goede praktijken: 

​

 

Aansluitende voorstellen binnen dit thema:

9.png

Meer publiek groen

​

woningdelen.png

Stimuleer woningdelen

​

bouwshift.png

Realiseer een echte bouwshift

​

bottom of page